امروزه در صنایع مختلف و مصارف روزانه از دستگاههای مختلفی برای اندازهگیری وزن اجسام استفاده میکنیم. هر چقدر ترازو دقیقتر باشد و هنگام اندازهگیری وزن اجسام خطای کمتری داشتهباشد، کاربرد بیشتری خواهد داشت. برای تنظیم دستگاههای اندازهگیری وزن با معیارها و ملاکهای سنجش جهانی، کافی است چند بار در ماه دستگاه خود را کالیبره کنید. با این کار درصد خطا و اشتباه دستگاه اندازهگیری خود را کاهش میدهید. در این مقاله قصد داریم درباره کالیبراسیون ترازو و روشهای کالیبرهکردن ترازوهای پرکاربرد و پرمصرف در مصارف روزانه صحبت کنیم.
برای آشنایی با انواع ترازو کلیک کنید.
کالیبراسیون یا کالیبره کردن به فرآیند تنظیم و تطبیق دستگاهها و ابزارهای اندازهگیری با استاندارها و معیارهای معتبر و قابل قبول جهانی میگویند. هدف اصلی از این کار کاهش یا حذف خطاها و اشتباهات اندازهگیری در دستگاهها میباشد. در واقع کالیبراسیون شامل مقایسه دستگاه اندازهگیری با معیارها و مراجع تأییدشده در جهان است.
روشهای متنوع و متفاوتی برای این کار وجود دارد که بسته به دستگاهی که قصد کالیبره کردن آن را دارید میتوانید از روشهای مختلف استفاده کنید.
ترازو یکی از وسایل و تجهیزاتی است که در صنایع مختلف از آن استفاده میشود. امروزه ترازوهای متنوعی مثل ترازوی زرگری (طلافروشی)، ترازوی خانگی، ترازوی آزمایشگاهی، ترازوی فروشگاهی و… در بازار وجود دارد اما نکتهی قابل توجه تمام این ترازوها، مطابقت وزن اندازهگیری شده توسط آنها با استاندارهای جهانی و در نتیجه تعیین وزن دقیق اجسام و اقلام مختلف طبق استاندارد است.
هدف اصلی کالیبراسیون ترازو، اطمینان حاصل کردن از صحت و دقت نتیجهی اندازهگیریشده میباشد. با استفاده مکرر از ترازو در طول زمان ممکن است ترازو دچار خطا شود و اندازههای اعلامی توسط آن دقیق نباشند. کالیبراسیون باعث میشود صحت و دقت اندازهگیری ترازوها به حالت اولیه و نرمال برگردد و نتایج موجود قابل اطمینان و استفاده شوند.
کالیبراسیون دستگاههای اندازهگیری فرآیندی بسیار مهم و حائز اهمیت است زیرا دقت و درصد خطای دستگاههای اندازهگیری به کالیبراسیون دقیق و منظم دستگاهها بستگی دارد. لازم به ذکر است انجام منظم و به موقع فرآیند کالیبراسیون باعث افزایش طول عمر دستگاه شما خواهد شد پس به آن توجه کنید.
ترازوهای متنوعی وجود دارند که امروزه از آنها استفاده میکنیم و روش کالیبره کردن هرکدام با دیگری کمی متفاوت است. در ادامه این مقاله قصد داریم دربارهی روشهای کالیبرهکردن متداولترین و پرکاربردترین ترازوهای مورد استفاده صحبت کنیم.
برای کالیبراسیون ترازوهای دیجبتال آشپزخانه در ابتدا باید این ترازوها را روی سطحی صاف و هموار قرار دهید. برای اطمینان از تراز و هموار بودن سطح، میتوانید توپی را روی ترازو قرار دهید و در صورت غلت نخوردن آن میتوانید از تراز بودن سطح مطمئن شوید.
دستگاه خود را روشن کنید و سپس دکمه zero یا tare را فشار دهید. باید صبر کنید تا ترازو دادههای باقیمانده از اندازهگیریها و استفادههای قبلی را از حافظه خود پاک کند و این کار ممکن است چند ثانیه به طول انجامد. اما بعد از این ترازو حتما باید وزن 0 را نشان دهد.
بعد از این مرحله باید مطمئن شوید که ترازو روی حالت کالیبراسیون قرار دارد که بسته به برند و نوع ترازوی شما، قرار دادن ترازوها در این حالت متفاوت است. برخی ترازوها دکمهای خاص برای این کار دارند و برای برخی دیگر باید چندین دکمه را همزمان با یکدیگر نگه دارید.
بعد از این مرحله باید یک شی یا وزنهای (حتما باید وزن دقیق آن را بدانید در غیر این صورت به ترازو آسیب میزند) را روی ترازو قرار دهید. جرم وزنه انتخابی خود را روی ترازو بگذارید و دکمه اینتر را فشار دهید. این کار را تا رسیدن به حداکثر جرمی که ترازو میتواند اندازهگیری کند، تکرار کنید.
جسمی را برای اندازهگیری و امتحان کردن ترازو روی آن قرار دهید، اگر جرم نشان دادهشده توسط ترازو با جرم جسم برابر نبود، با استفاده از دکمههای موجود میتوانید کالیبراسیون را به بالا یا پایین تغییر دهید تا ترازوی شما تنظیم شود.
برای این کار ابتدا باید سطح ترازو را تمیز کنید، آن را در جای صاف و هموار قرار دهید و ترازو را روشن کنید و منتظر شوید تا صفر را نشان دهد. دکمه mode که با M نشان دادهشده را نگه دارید تا cal را در صفحه نمایش ترازو مشاهده کنید.
دوباره دکمه M را فشار دهید تا در صفحه نمایش کالیبراسیون را به شما نشان دهد. وزنهای که جرم آن را میدانید در مرکز ترازو قرار دهید تا وزن آن را اندازهگیری کند. در صورتی که ترازو عددی اشتباه را نمایش داد، با کم و زیاد کردن کالیبراسیون میتوانید به وزن دقیق جسم برسید و آن را در ترازو ثبت کنید.
بعد از گذاشتن جسم روی ترازو، نمایشگر ترازو کلمه pass را نشانداده و خودکار به حالت نرمال و عادی برمیگردد.
برای آشنایی کامل با ترازوی فروشگاهی کلیک کنید.
برای کالیبراسیون ترازوهای وزن کشی ابتدا باید ترازو را صفر کنید. اگر ترازو آنالوگ است کافی است دست خود را یک بار روی آن قرار دهید و بردارید، اگر صفر را نشان نداد از دکمه چرخانی که بغل ترازو قرار دارد آن را تنظیم کنید. اگر ترازوی شما دیجیتال است از اعمال فشار زیاد روی ترازو خودداری کنید اما مراحل آن همانند مراحل ترازوی آنالوگ میباشد.
جسمی را که وزن آن را به طور دقیق از قبل میدانید روی آن قرار دهید و این وزنکشی را چندین بار (ترجیحا با وزنهای معلوم مختلف) تکرار کنید. هر بار توسط دکمه چرخانی که زیر ترازوها یا بغل آنها قرار دارد، ترازو را تنظیم کنید تا در نهایت وزن درست جسم را به شما نشان دهد.
روشهای متفاوتی برای کالیبراسیون ترازو وجود دارد و بسته به نوع و برند ترازویی که از آن استفاده میکنید این روشها با یکدیگر متفاوت است. در این مقاله از سایت گروه صنعتی اعتماد تلاش کردیم روش کالیبراسیون ترازوهای خانگی و فروشگاهی که جزء ترازوهای پرکاربرد روزانه هستند را به شما توضیح دهیم. اما ترازوهای دیگری مثل ترازوهای آزمایشگاهی، انواع باسکول و… نیز وجود دارند که هرکدام روشی خاص برای کالیبراسیون دارند. به طور معمول با مراجعه به دفترچه راهنمای این ترازوها میتوانید با روش دقیق و صحیح کالیبره کردن آنها آشنا شوید.