باسکول از وسیله‌های صنعتی پرکاربرد در زمینه وزن‌کشی اقلام و اجسام مختلف است که معمولا ظرفیتی بالای 70 کیلوگرم دارد. با پیشرفت تکنولوژی و فناوری‌های مختلف سال‌هاست که به تنوع باسکول‌ها نیز افزوده‌شده. و در انواع دیجیتال، ثابت و متحرک و آویز با ظرفیت‌ها و دقت‌های مختلفی به تولید می‌رسند و کاربرد گسترده‌ای دارند. در این مقاله از سایت گروه صنعتی اعتماد، تولیدکننده انواع ترازو و باسکول به بررسی باسکول چرخدار، انواع و کاربردهای آن خواهیم پرداخت.

باسکول چرخدار و انواع آن

به طور کلی هر باسکولی که چرخ داشته‌و امکان جابه‌جایی داشته‌باشد را باسکول چرخدار می‌نامیم. باسکول‌های دامکش، قپانی، دیجیتالی میدانی و هم‌چنین باسکول‌های فرغونی از متداول‌ترین اشکال باسکول چرخدار هستند که هر کدام خود به دسته‌ها و انواع مختلفی تقسیم می‌شوند.

در گذشته ابزار توزین تنوع امروزی را نداشت و بیشتر باسکول‌های موجود هم سیستم قپانی و سنگ داشتند. با اینکه هنوز هم انواع مکانیکی و دستی باسکول‌ها به دلیل قیمت پایین‌ترشان مورد استفاده هستند اما اکثریت بازار باسکول را مدل‌های دیجیتالی شامل می‌شوند. دیجیتالی شدن این ابزار به افزایش دقت آن‌ها و هم‌چنین استفاده راحت‌ترشان کمک ویژه‌ای کرده‌است.

صنایع مصرف‌کننده

به طور کلی هر حوزه و کسب و کاری که نیاز داشته‌باشد ابزار توزینش را در محل جابه‌جا کند می‌تواند از یکی از انواع باسکول چرخدار استفاده کند. اما به طور ویژه‌تری صنایع و حوزه‌های کاری زیر بیشترین استفاده و خرید را برای این نوع باسکول دارند:

  • پروروش دام و طیور
  • مراکز میوه و تره بار
  • مرکزهای تجاری برای توزین بسته‌های باری
  • گلخانه‌ها و مراکز پرورش گیاه
  • صنایع کشاورزی و کشت و کار
  • صنایع شیلات و..
  • کارخانجات بزرگ و انبارها

صنایع نام‌برده و سایز کسب‌ و کارهای دیگر با توجه به شرایط کاری، جرم و حجم حدودی اقلام و موارد مشابه انتخاب می‌کنند که کدام نوع باسکول چرخدار برایشان مناسب‌تر است. برای مثال دام‌داری‌ها، شیلات و پرورش طیور برای توزین و انتقال و پخش مواد غذایی از باسکول‌های فرغونی چرخدار استفاده می‌کنند. اما برای توزین دام‌ها از باسکول دامکش چرخدار استفاده می‌شود.

در انبارها و کارخانجات بزرگی که امکان انتقال اقلام مختلف تا مکان باسکول وجود ندارد یا راحت‌تر است که باسکول جابه‌جا شود از باسکول میدانی چرخدار با ظرفیت‌های مختلف استفاده می‌شود. وجود این باسکول‌ها در مراکز بزرگ میوه و تره‌بار و… بسیاری از کارها را راحت‌تر کرده‌و به انجام امور سرعت می‌بخشد.

 

برای آشنایی با انواع باسکول پایه‌دار کلیک کنید.

 
باسکول سنگی

اجزای تشکیل‌دهنده باسکول چرخدار

با توجه به اینکه مدل و ساختار باسکول به چه شکل است، اجزای سازنده آن می‌تواند متفاوت باشد. اما در ادامه مهم‌ترین و اصلی‌ترین اجزای سازنده را بیان خواهیم کرد:

چرخ‌ها: وجود چرخ است که باسکول چرخدار را متمایز می‌کند. تعداد این چرخ‌ها معمولا بین 1 تا 4 عدد با توجه به ظرفیت و اندازه باسکول می‌تواند متغیر باشد.

صفحه توزین: صفحه‌ای که اقلام مختلف روی آن قرار می‌گیرند تا وزن آن‌ها مشخص شود را صفحه می‌نامند. این صفحات با توجه به ظرفیت و اندازه باسکول در سایزهای مختلفی به تولید می‌رسند که یکی از عوامل تمایز بین باسکول‌ها هستند.

لودسل: لودسل‌ها نقش توزین را دارند و در تعداد و ظرفیت‌های مختلف به کار می‌روند. دقت داشته‌باشید لودسل‌ها در انواع دیجیتالی وجود دارند و سیستم باسکول‌های دستی متفاوت است.

نمایشگر: بخشی که عدد وزن را نشان می‌دهد را نمایشگر می‌گویند. با توجه به نوع باسکول و قیمت آن این نمایشگر می‌تواند عقربه‌ای یا دیجیتال و در انواع ال‌سی‌دی و ال‌ای‌دی و… تولید شود.

محافظ و درب: در باسکول‌های میدانی، دامکش و گاهی فرغونی درب و محافظی را اطراف صفحه توزین قرار می‌دهند تا از قرارگیری و ثبات اجسام روی صفحه اطمینان حاصل شود.

دستگیره: به واسطه متحرک بودن باسکول‌های چرخدار معمولا از دسته‌های مناسبی با آناتومی بدن انسان در پشت آن‌ها استفاده می‌شود تا عمل جابه‌جایی تسهیل یابد.

باسکول

دسته‌بندی‌های باسکول‌های چرخدار

یکی از دسته‌بندی‌های اصلی و مهم را قبلا به آن اشاره کردیم. یعنی مدل باسکول چرخدار که انواع فرغونی، باسکول میدانی و دامکش را در بخش اول مقاله نام‌برده و به شکل حدودی توضیح دادیم.

بر اساس ظرفیت

دسته‌بندی دیگر بر اساس ظرفیت است. باسکول‌های چرخدار امکان توزین از 70 کیلوگرم تا چند تن را می‌توانند فراهم کنند. انتخاب بین این انواع به حوزه کاری شما وابسته‌ است. برای مثال یک انبار و کارخانه بزرگ با محصولات سنگین بهتر است بیشترین ظرفیت‌ها را انتخاب کند تا عمل توزین را به شکل عمده‌تری پیش ببرد. اما یک دامداری که برای توزین دانه‌ای گوسفندان و سایر حیوانات به باسکول احتیاج دارد ظرفیت‌های نهایت چند صد کیلویی برای ایشان کفایت می‌کند.

براساس عملکرد

باسکول‌های میدانی هنوز هم در انواع قپانی و مکانیکی به تولید می‌رسند. چراکه قیمت مناسبی دارند و برای بخش‌هایی که دقت در آن‌ها ملاک خیلی مهمی نیست می‌توانند گزینه مناسبی باشند. با این حال بیشتر سهم بازار را در حال حاضر باسکول دیجیتالی چرخدار تشکیل می‌دهند.

براساس تعداد چرخ‌ها

تعداد چرخ‌های می‌تواند از یک تا تعداد بیشتر (معمولا 4 تا) متغیر باشد. معمولا باسکول‌های فرغونی سبک و کم‌ظرفیت یک چرخ دارند اما با افزایش ظرفیت جهت جابه‌جایی آسان باسکول به تعداد چرخ‌ها اضافه می‌شود. اکثرت باسکول‌های میدانی نیز 4 چرخه هستند.

براساس اندازه صفحه توزین

صفحه توزین باسکول‌ها در سایزهای مختلفی به تولید می‌رسد و توزین مواردی با حجم مختلف را مهیا می‌کند. این صفحات از اندازه‌های کوچک نیم متر در نیم متر به بالا در بازار موجود هستند.

سایر موارد

هر بخشی که بتواند بین باسکول‌ها تمایز ایجاد کند نیز می‌تواند باعث ایجاد دسته‌بندی جدید شود. مواردی مانند محافظ، درب، نوع نمایشگر و … از این موارد هستند که هم در کاربرد و م در قیمت موثر خواهند بود.

موارد تعیین‌کننده قیمت

تا اینجا با شرایط مختلف باسکول چرخدار آشنا شدید و احتمالا می‌توانید تشخیص دهید چه عواملی بر قیمت نهایی باسکول‌ها موثر است. در ادامه برای بررسی دقیق‌تر مواردی که بر افزایش قیمت یک باسکول سنگی تاثیر دارد را می‌گوییم.

مدل باسکول، میزان ظرفیت توزین، برند سازنده، جنس بدنه، دیجیتالی یا مکانیکی بودن دستگاه، اندازه، تعداد چرخ‌ها و… جز این موارد هستند. عواملی مانند دقت، ظرفیت و قیمت باید با توجه به نوع مصرف انتخاب شوند و زیاد بودن آن‌ها صرفا نشان‌دهنده برتر بودن باسکول و گزینه انتخابی نیست.

جمع‌بندی

در این مقاله از سایت گروه صنعتی اعتماد  در رابطه با باسکول چرخدار، انواع آن و کاربردهایش در صنایع مختلف توضیحاتی را ارائه دادیم.  انتخاب بین باسکول‌های چرخدار موجود در بازار به برند سازنده، نوع استفاده، حجم مورد نیاز، حوزه کاری و شرایط مشابه بستگی دارد که برای انجام درست آن لازم است با باسکول‌های متنوع تا حد خوبی آشنا باشید.