عمل توزین، فرآیندی مهم و پر کاربرد است. این فرآیند در کارهای ساده و روزانه تا فعالیت‌های بزرگ و حساس صنعتی نقش مهمی را ایفا می‌کند. عمل توزین با وسایل مختلفی من جمله باسکول و ترازو قابل انجام می‌باشد. برندها و مجموعه‌های زیادی در سراسر دنیا مشغول به طراحی و تولید انواع این ابزار توزین با توجه به نیاز مشتریان هستند. در حال حاضر تنوع باسکول و ترازوها بسیار زیاد است و برای هر کاربردی انواع مختلفی از آن به تولیدرسیده است. ما در این مقاله از سایت گروه صنعتی اعتماد، تولیدکننده و عرضه‌کننده انواع ابزار توزین، به فرق باسکول و ترازو از دیدگاه‌های مختلف خواهیم پرداخت.

شباهت‌های باسکول و ترازو

احتمالا در موقعیت‌های مختلف و یا در مقالات متفاوت اسم باسکول و ترازو به گوشتان خورده‌باشد و برایتان سوال باشد که این دو ابزار که هر دو عمل وزن‌کشی را انجام می‌دهند چه فرق‌هایی با هم دارند؟ برای پاسخ به این پرسش شاید بهتر باشد ابتدا به توضیحات کلی و شباهت‌های آن‌ها بپردازیم و سپس فرق باسکول و ترازو را مورد بررسی قرار دهیم.

هر دو وسیله کار وزن‌کشی را انجام می‌دهند. در گذشته بیشتر این ابزار به شکل مکانیکی و دستی کار می‌کردند که این امر تا حدی دقت آن‌ها را کاهش می‌داد و از سرعت فرآیند می‌کاست. اما در حال حاضر اما اکثریت تولیدات به شکل دیجیتالی هستند و تعداد انواع مکانیکی موجود در بازار بسیار محدود است.

در باسکول و ترازوهای دیجیتالی کلیت فرآیند مشابه است. یعنی در ساختار لودسل‌هایی را داریم که با اعمال نیرو به آن‌ها در انواع مختلف فشاری، کششی، خمشی و… این نیرو به سیگنال‌های استاندارد الکترونیکی تبدیل‌شده و به همان نسبت رقم وزن جسم مورد نظر محاسبه می‌شود. این رقم هم در اکثریت مواقع روی نمایشگری که می‌تواند انواع مختلفی داشته‌باشد به اپراتور نمایش داده‌خواهد شد.

فرق باسکول و ترازو از دیدگاه‌های مختلف

ابتدا به مهم‌ترین فرق این دو وسیله می‌پردازیم سپس بخش‌های دیگری که اکثرا از همیت تفاوت ناشی می‌شوند را بررسی می‌کنیم. به طور کلی به ابزاری که تا وزن 80 کیلوگرم را توزین می‌کنند ترازو، و به ابزاری که از وزن‌های پایین (80 کیلوگرم و گاهی کمتر) به بالا (تا چند ده تن) را توزین می‌کنند باسکول گفته‌می‌شود. پس اصل فرق این دو در ظرفیت می‌باشد.

نکته‌ای وجود دارد  این است که برخی از موارد مانند ترازوهای باشگاهی هر دو ظرفیت را شامل می‌شوند. مثلا از 10 تا 200 کیلوگرم را وزن می‌کنند. این موارد در دسته باسکول قرار می‌گیرند اما در حال حاضر به واسطه استفاده عام و روزانه به آن‌ها ترازو باشگاهی نیز می‌گویند.

فرق باسکول و ترازو

فرق باسکول و ترازو از نظر مواد سازنده

در ترازوها معمولا از پلاستیک فشرده و  انواع فلز استفاده می‌شود. در باسکول علاوه بر فلز (فلزهای مستحکم و مقاوم‌تر) مواد اولیه دیگری مانند بتن نیز مورد استفاده است و کمتر باسکولی را می‌توان پیدا کرد که ظرفیت بالا داشته‌باشد اما جنسش از پلاستیک باشد.

فرق باسکول و ترازو از نظر استحکام و مقاومت

در بخش بالا هم مشخص شد که مواد اولیه باسکول‌ها مستحکم‌تر و مقاوم‌تر است. این موضوع به ظرفیت بالاتر باسکول‌ها بر می‌گردد. مشخصا به واسطه این که اجسام سنگین‌تری روی آن‌ها قرار می‌گیرد، مواد سازنده باید قابلیت تحمل و مقاومت بیشتری داشته‌باشند. و به راحتی تغییر شکل ندهند و یا تخریب نشوند.

فرق از دیدگاه کاربرد

در حوزه‌هایی که مجموع جرم اقلام مورد نیاز برای توزین کمتر از 80 کیلوگرم باشد از ترازو استفاده می‌شود. این بازه بخش‌های زیادی را شامل می‌شود. انواع فروشگاه‌ها، طلافروشی‌ها، آزمایشگاه‌ها، باشگاه و مراکز بهداشتی  و… از  انواع ترازو با ظرفیت متفاوت استفاده می‌کنند.

کاربرد باسکول‌ها به واسطه اینکه بازه بیشتری از ظرفیت را شامل می‌شود گسترده و متفاوت‌تر است. اکثر صنایع و کسب و کارها باسکول‌های مخصوص به خود را دارند، باسکول‌های کفی و صفحه‌ای در انبارها، انواع باسکول دامکش و  باسکول فرغونی در مراکز پرورشی، باسکول‌های جاده‌ای برای توزین بار وسایل نقلیه، باسکول‌های چرخدار در میادین تره بار و انواع خاص‌تر مانند باسکول‌های آویز و لودر و… همگی در حال تولید و استفاده هستند.

فرق باسکول و ترازو

امکانات باسکول و ترازوها

امکانات کلی مانند توزین، نمایش وزن، واحد و… در اکثر ابزارها مشترک است. فرق در امکانات هم بیشتر از اینکه به باسکول بودن یا ترازو بودن بستگی داشته‌باشد به نوع کاربرد و حوزه مورد استفاده آن وسیله بستگی دارد. برای مثال وجود آپشن پلاک خوان چیزی است که در باسکول جاده‌ای می‌تواند فایده زیادی داشته‌باشد اما در ترازوها می‌توان گفت بدون کاربرد است. یا قیمت گذاری و چاپ پرینت فاکتور محصولات در ترازوهای فروشگاهی آپشنی مهم تلقی می‌شود ولی در باسکول‌های صنعتی کاربرد خاصی ندارد. پس در این زمینه هر باسکول یا ترازو را باید با توجه به کاربردش مورد بررسی قرار داد و تفاوت‌های آن‌ها را روشن کرد.

فرق باسکول و ترازو از لحاظ قیمت

قیمت یک وسیله به موارد بسیار مختلفی مانند مواد اولیه، تکنولوژی ساخت، سیستم و… بستگی دارد. اما به طور کلی و معمول به واسطه نیاز به مواد اولیه بیشتر در باسکول‌ها و تکنولوژی ساخت سخت‌تر و پیچیده‌تر آن‌ها، هزینه‌های پرداختی برایشان بیشتر خواهد بود. البته شاید یک باسکول فرغونی ساده و کم ظرفیت قیمتی کمتر از یک ترازوهای حساس و دقیق داشته‌باشد. اما این قیاس به طور کلی بیان می‌شود.

فرق از لحاظ اندازه و ساختار

باسکول ظرفیت بیشتری دارد پس با احتمال زیاد جسم و اقلامی که قرار است روی صفحه آن قرار گیرد، حجم بیشتری نیز خواهد داشت. به واسطه بزرگ‌تر بودن این اقلام، لازم است باسکول‌ها در سایزهای بزرگ‌تری به تولید برسند. اما در ترازوها چون جرم مواد کمتر است، معمولا حجم کمتری هم دارند و نیازی به طراحی صفحه‌های بزرگ نیست. ترازوها در سایزهای بسیار کوچیک مانند ترازو آزمایشگاهی و ترازو طلاسازی در بازار موجود هستند. باسکول‌ها هم در اندازه‌های بزرگ مانند باسکول‌های تریلی کش قابل ساخت و اجرا می‌باشند.

جمع‌بندی

در این مقاله  از سایت گروه صنعتی اعتماد در رابطه با ترازو و باسکول که دو وسیله مهم در توزین هستند صحبت شد. فرق باسکول و ترازو را مورد بررسی قرار دادیم تا در صورت نیاز به یک وسیله برای وزن کشی راحت‌تر انتخاب کنید که چه سیستمی برای شما مناسب‌تر است. هر کدام از این ابزارها کاربردهای بسیار گسترده‌ای در صنایع و حوزه‌های مختلف دارند و روز به روز به امکانات و تنوع آن‌ها اضافه می‌شود.