مشخص شدن وزن و جرم از موارد مهم در حوزه‌های مختلف است. وزن انسان نیز اهمیت زیادی در بررسی سلامتی و وضعیت جسمانی وی دارد. در این راستا ترازو و باسکول‌های مختلفی طراحی و استفاده می‌شود که هر کدام ساختار تولید و ویژگی‌های مربوط به خود را دارند. اما همیشه استفاده از ترازوهای معمول امکان‌پذیر نیست و نیاز به سیستم‌های خاص‌تر احساس می‌شود. در این مقاله از سایت گروه صنعتی اعتماد، تولیدکننده و عرضه‌کننده انواع باسکول و ترازو، به نوعی خاص از باسکول یعنی تخت باسکولی خواهیم پرداخت.

تخت باسکولی و پزشکی

در پزشکی و بررسی سلامت انسان‌ها یکی از مواردی که مورد بررسی قرار می‌گیرد شرایط جسمانی و وزن انسان است. تغییرات وزنی و نسبت‌های مربوط به آن می‌توانند نشان‌دهنده روند درمان یا بیماری‌ها و.. باشند. ترازوها و باسکول‌های مختلفی از ترازو عقربه‌ای ساده گرفته‌تا ترازوهای هوشمند قد و وزن و… با هدف تعیین وزن در مراکز درمانی و بهداشتی و بیمارستان‌ها مورد استفاده عموم قرار می‌گیرند.

به طور معمول سیستم ترازوهای انسانی به این شکل است که فرد باید روی صفحه‌ای مشخص به شکلی استاندارد بایستد و به شکل آنالوگ یا دیجیتال، وزن خود را از روی صفحه نتایج مشاهده کند. اما این فرایند یعنی ایستادن صحیح و استاندارد فرد روی ترازو همیشه شدنی یا آسان نیست. بسیاری از بیماران مراکز درمانی، امکان ایستادن و گاهی حتی نشستن را ندارند و نمی‌توانند وزن خود را با این روش‌ها تعیین نمایند.

با توجه به پیشرفت فناوری و تکنولوژی ساخت و امکان طراحی باسکول‌ها با توجه به شرایط و نوع نیاز مشتری، تولیدکنندگانی به فکر تولید باسکول‌ها برای افراد خاص و مراکز خاص افتادند. انواع باسکول ویلچری، باسکول واکری و تخت باسکولی و سایر انواع باسکول‌های پزشکی به همین منظور تولید شدند. افرادی که بی‌هوش هستند، فلج شدند، در کما هستند و به طور کلی بیمارانی که قابلیت ایستادن و نشستن ندارند، برای توزین آن‌ها از تخت باسکولی استفاده می‌شود.

تخت باسکولی

ساختار تخت باسکولی

بیمارانی که امکان حرکت ندارند، همان روی تخت و به صورت خوابیده توزین شوند. به واسطه عدم امکان قرارگیری استاندارد آن‌ها روی صفحات توزین، یکی از راه‌حل‌های موجود توزین بیمار همراه با تخت است. سیستم تخت باسکول از یک صفحه بزرگ به سایزی بزرگ‌تر تخت‌های بیمارستانی تشکیل می‌شود که تخت و بیمار روی آن قرار می‌گیرند. این صفحه در اندازه‌های استاندارد مانند 82×162  سانتی‌متر به تولید می‌رسد.  سایز کلی تخت باسکول نیز در حدود 9×102×162 سانتی‌متر می‌تواند باشد.

این تخت باسکول امکان جابه‌جایی و انتقال به نزدیک تخت را دارد تا بیماران برای توزین و کارکنان برای جابه‌جایی ایشان خسته و اذیت نشوند. جابه‌جایی باسکول‌ها با استفاده از چرخ‌هایی که زیر این صفحه قرارگرفته است انجام می‌شود. صفحات توزین از سطح زمین نهایتا 2 سانتی‌متر فاصله دارند. به این ترتیب قرارگیری تخت روی آن‌ها سخت نخواهد بود. البته در صورت نیاز امکان استفاده از رمپ نیز برای این ابزار وجود دارد که معمولا به صورت جداگانه باید سفارش داده‌شود و قیمت مجزایی خواهد داشت. به واسطه این فرایند وجود استحکام و کیفیت بالا در حین ساخت و خرید تخت باسکولی اهمیت بالایی خواهد داشت.

البته برخی تخت باسکولی‌ها نیز در بازار موجود هستند که لودسل‌ها در پایه‌های آن‌ها وجود دارد و خود تخت مانند یک ترازو عمل می‌کند و وزن فرد را مشخص می‌کند. به واسطه نیاز به جابه‌جایی بیمار روی این باسکول، استفاده و تولید آن نسبتا کمتر است و نوع اول شرایط بهتری را در مراکز درمانی ایجاد خواهند کرد.

نحوه کار با تخت باسکولی

برای توزین با این وسیله لازم است پس از انتقال آن به مکان صاف و بدون شیب و ناهمواری در نزدیکی بیمار، تخت بیمار  به طور کامل روی صفحه توزین قرار گیرد. این وسیله وزن تخت و بیمار را به شکل هم‌زمان مشخص کرده‌و سپس وزن موارد موجود جز خود بیمار را کم و وزن خالص فرد مورد نظر را مشخص می‌نماید.

اکثر دستگاه‌های این‌چنینی تخت مخصوص دارند که وزن آن مشخص است اما تخت باسکولی های جدید، امکان تشخیص وزن مواد اضافی مانند پتو و.. را نیز در خود دارند. پس از توزین، عدد نهایی روی صفحه نمایش سیستم دیجیتال باسکول که معمولا به شکل علمکی متحرک به صفحه توزین متصل است، نمایش داده‌خواهد شد و توسط اپراتور خوانده و تایید خواهد شد.

تخت باسکولی

امکانات موجود در این باسکول‌ها

هرچه امکانات متنوع‌تری در حین ساخت برای این ابزار خاص و کاربردی استفاده شود تا استفاده و فرایند بررسی سلامت بیمار را آسان­تر سازد، تخت باسکولی نهایی ارزش خرید بالاتری خواهد داشت چرا که شرایط استفاده از این باسکول معمولا حساس است. در ادامه برخی از امکانات مهم را بررسی خواهیم کرد:

1- داشتن حافظه: در صورتی که هر سری بتوان عدد وزن فرد را در حافظه باسکول ذخیره کرد، روند کاهش یا افزایش بیمار با دقت بیشتری قابل بررسی خواهد بود. این امر برای روند درمان هم اهمیت بالایی خواهد داشت.

2- داشتن باتری داخلی و قابل شارژ: شارژی بودن باتری به امکان ادامه استفاده در صورت مشکلات الکتریکی مختلف و قطعی برق کمک می‌کند و نیازی نیست فرایند توزین عقب بیفتد.

3- امکان اتصال سیستم دیجیتال به سیستم: اگر اطلاعات وزن‌کشی به صورت مستقیم به سیستمی مانند کامپیوتر و یا سیستم بیمارستان و… متصل شود، حفظ و مطالعه آن‌ها با دقت بیشتری انجام خواهد گرفت. امکان اتصال به سیستم و وای فای این که بتوان اطلاعات موجود را در بخش‌های مختلف استفاده کرد را نیز فراهم می‌کند.

4- امکان جابه‌جایی: اکثر تخت باسکولی‌ها این قابلیت را دارند. بهتر است حواستان باشد حین خرید این وسیله در زیر صفحه چرخ استفاده شده‌باشد نه پایه، جابه‌جایی باسکول‌های چرخ‌دار بسیار راحت‌تر خواهد بود. ارتفاع و سایز باسکول هم در این زمینه حائز اهمیت است.

5- داشتن نمایشگر پرینتر دار: پرینت اطلاعات و دادن آن‌ها به بیمار یا دکتر، بررسی، ساخت پرونده، مقایسه و بسیاری از کارهای مشابه را راحت‌تر، دقیق‌تر و سریع‌تر انجام خواهد داد.

تخت باسکولی

جمع‌بندی

در این مقاله از سایت گروه صنعتی اعتماد در رابطه با یکی از باسکول‌های مورد استفاده در حوزه پزشکی و درمان یعنی تخت باسکولی صحبت شد. ساختارهای مختلف این سازه و امکانات و ویژگی‌های آن جهت خرید و انتخاب باسکول مورد نظر و بهینه نیز معرفی و بررسی گردید.